MMA

Hvad er MMA?


Som navnet "Mixed Martial Arts" antyder, er MMA en blanding af forskellige former for kampsport men en selvstændig sport hvor alle teknikker udvalgt, tilpasset, udviklet og optimeret til de regelsæt der kæmpes under i MMA. Filosofien bag MMA er at finde den ultimative kamp-atlet inden for et regelsæt, der håndhæver kæmpernes sikkerhed uden at hæmme den frie kamp.
  • I  den stående kamp bliver der benyttet teknikker fra bl.a. Boksning, K1 / Kickboksning og Thai-boxning.
  • I clinch (mellemdistancen) og til nedtagninger bliver der brugt teknikker fra bl.a. Græsk-Romersk brydning, fribrydning og judo.
  • I gulvkampen benyttes holdegreb og led-låse fra bl.a. brydning, judo og ju-jitsu. Noget af det der kendetegner MMA er at der ligeledes anvendes slag-teknikker i gulvkampen.
  • Man er nød til at træne alle distancer som en samlet enhed hvis man vil være dygtig til MMA og kunne begå sig i gamet.
MMA-kampe foregår typisk i et bur (oktagon), som i højere grad end f.eks. en boksering, tager højde for sikkerheden, da buret sikrer at kæmperne ikke falder ud gennem tovene.


MMA er en velorganiseret sportsgren. Man kan ikke komme ind fra gaden og kæmpe til et MMA-stævne. Der vil altid være lægetjek før kampen, en uddannet kampleder, 3 ringdommere, stævnelæge og et omfattende regelsæt for hvad der er tilladt (der er meget man ikke må).
MMA er en af verdens hurtigste voksende sportsgrene og flere af de store shows trækker over en million tilskure via. pay-per-view.


Læs de officielle MMA-regler på IMMAF's hjemmeside her.


Når man træner MMA har man (såfremt man selv ønsker det) mulighed for at kæmpe kampe under forskellige regelsæt. Vi kræver f.eks. at man kæmper grappling og shootfighting før man kan få lov at stille op i amatør-MMA. Læs mere om de forskellige regelsæt i de følgende afsnit herunder...


Grappling

 
Grappling (også kendt som Submission-wrestling) er en tuneringsform hvor judo, ju-jitsu, brydning og MMA kæmpere kan konkurere under et fælles regelsæt. Denne disciplin har ingen relation til den iscenesatte teaterkamp "Wrestling", som man sommetider kan se på TV.
I grappling er der ingen slag eller spark, kun nedtagninger, kast og gulvkamp. Her kæmper man om positioner hvorfra man kan indsætte en lås eller teknik (kaldet submission), som tvinger modstanderen til at give op. Denne tuneringsform er perfekt for begyndere, der vil prøve kræfter med kamp under trygge rammer og for øvede der vil kæmpe gulvkamp. I grappling kæmpes der typisk 1 x 5 min. Vi deltager i både den danske og svenske grappling-liga.

 
Se video fra Dansk Grappling Liga 2010 i vores galleri eller på YouTube.


C-class MMA (shootfighting)

 
C-class er en tuneringsform der direkte henvender sig til begyndere inden for MMA.
Kæmperene bruger skinnebensbeskyttere og hansker, der er meget tykkere end professionelle MMA hansker. Derudover er der (som altid) også krav om tand- og skridtbeskyttere.
I C-class starter man med stående kamp, men man kan tage kampen til gulvet hvis man ønsker det. På gulvet må man i C-class ikke slå og sparke - men man er tvunget til at kæmpe videre som i en grappling-kamp eller prøve på at komme op på benene igen. C-class kæmpes 1 x 5 min. og som regel før MMA-kampene til et show.

Se video med nogle af vores elever i Shootfighting/MMA i vores galleri eller på YouTube. 

B-class MMA (Amatør-MMA)B-class er skridtet inden A-class (Pro MMA). Mange kæmpere foretrækker at kæmpe under B-class  regelsættet og det er de færreste der tager skridtet videre og bliver professionelle kæmpere.
I B-class bærer kæmperne samme beskyttelsesudstyr som i C-class, men kæmperne må anvende slag når kampen er på gulvet. I B-class er der stadig en række teknikker fra professionel MMA, som man ikke må bruge. F.eks. er albueslag og knæ til hovedet ikke tilladt. I B-class bliver der typisk kæmpet 2 x 5 min.

Se video med nogle af vores elever i Shootfighting/MMA i vores galleri eller på YouTube.

A-class (Pro MMA)Professionel MMA er det højste niveau inden for sporten. Her er kun plads til topaleter med mange års erfaring, som træner flere timer dagligt.
I A-class MMA benyttes handsker, som er tyndere end dem man bruger ved B og C-class og der er stadig krav om tand- og skridtbeskyttere.
De professionelle kampe er altid placeret til sidst på programmet ved et show og er kendetegnet af højt teknisk og atletisk niveau.
I A-class bliver der typisk kæmpet 3 x 5 min og 5 x 5 min ved titelkampe.
Danmark er godt på vej. Vi har en del store navne efter hånden - bl.a. Martin Kampmann, som klarer sig rigtig godt i UFC

Her kan du se reglerne fra det danske MMA-event Fighter Galla.